collage1

collage1

dinsdag 31 januari 2012

Quilt muts

Met deze titel bedoel ik natuurlijk niet de quiltende populatie, maar een handig hulpmiddel voor het quilten van randen. Ik zag op internet een halve quilt ring voor het doorquilten van de randen. Leek me wel handig. Stroken stof langs de randen rijgen beviel mij niet. Dit floepte steeds uit de ring waardoor mijn werk  veel te los in de ring kwam te zitten. Helaas kost zo'n ring € 42,50 en dat vond ik nou weer niet zo handig. Vervolgens ga je verder zoeken en kwam ik uit bij de Quilt muts. Ik heb er 1 gemaakt en met bijgevoegde foto's ga ik jullie vertellen hoe ik dit gedaan heb.

Teken langs de buitenkant van je binnenring de ronding af op gewatteerde stof (een halve omtrek).
Doe dit 2x.
Heb je geen gewatteerde stof, dan kun je ook zelf stof watteren met katoen en fiberfill. 
Knip een biesje dat net zolang is als deze ronding.
Stik 1 kant van het biesje langs de ronding van  deel één, en de andere kant van het biesje langs de ronding van  deel twee.Werk de onderkant af met een biaisband.


Schuif de quilt muts over de binnen ring en speld de rand van je quilt op de rand van je quilt muts. Doe de buitenste ring er omheen en span je werk naar wat je gewend bent.
Mij bevalt het uitstekend. Misschien heb ik jullie oud nieuws verteld, maar ik had het nog nooit eerder gezien.
Verder heb ik de dronkenmanspad blokjes opgespeld waarbij onze Blits keek of alles wel goed ging, en zijn moeder alles van een afstandje ligt te bekijken.
Nu hangt hij nog even ter controle voor mijn Dear Jane in het atelier. Volgens mij zitten de blokjes goed, dus kan ik rij voor rij eraf halen en de blokjes aan elkaar zetten. Dat wordt weer een lekker "piel" klusje.
Ik had ook nog een stapeltje stofjes uitgezocht voor een quilt uit de Burda Patchwork. Dat ik daar aan zou beginnen was niet helemaal de bedoeling, maar soms heb je jezelf niet in bedwang en dan gebeurd het gewoon. Dit quiltje bestaat uit 9 blokken in verschillende kleurnuances. Dan een brede samengestelde rand eromheen en klaar is quilt. Gelukkig gaat het niet zo snel en kan ik nog een poosje met deze heerlijke stofjes "spelen".


Ook hier moest Blits weer kijken of alles goed gaat. Als je goed kijkt zie je het verschil in kleurnuances.
Aanstaande zaterdag ga ik naar de patchwork en quiltdagen in Vijfhuizen. Lekker smullen van al het moois dat daar weer te zien is. (Ja, dat weet ik nu al). Lekker kijken en verlekkeren, maar ook weer wat stofjes kopen. Mijn voorraad laatjes zijn nog lang niet vol.

Groetjes en een goede week,
Annet

5 opmerkingen:

 1. Ik werk met de stofstroken die ik aan de zijkant van mn quilt naai en dat werkt bij mij prima. Maar zo'n quiltmuts ziet er ook wel heel leuk uit.
  Je dronkemanspad wordt prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind de oplossing voor het quilten van randen geweldig. Het gedoe met theedoeken rijgen aan de rand vind ik maar behelpen dus ik wil wel gaan voor de quiltmuts. Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hetty van der Veen10 maart 2012 om 21:17

  Hallo Annet, leuk blog heb je en leuke tentoonstelling hadden jullie samengesteld hoor!
  Wij waren er zaterdagmiddag en vonden er mooie quilts bij zitten hoor.
  Groeten Hetty van der Veen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig goed idee, de quiltmuts! Via Janine ben ik hier gekomen; heel leuk blog heb je. Ik kom vaker kijken, ga je met plezier volgen!
  Groetjes!

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Annet,

  Leuke blog :) Zou ik het quiltmuts patroon van je mogen hebben? mijn mailadres is: h.stelt@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen